Колірна гама кухні та її поєднання з гарнітуром

Оформлення інтер'єру в житловому приміщенні - завдання непросте, але все ж гнучке в реалізації. А ось дизайн кухні часто викликає масу питань: як оформити сам гарнітур, з якою колірною гамою він буде добре виглядати, які відтінки доречні і як їх поєднувати? Про це і розповімо.

Який максимум?

Інтер'єр кухні, як, втім, і будь-який інший, не повинен включати в себе більше 2-3 кольорів і 2-3 їх відтінків в цілому. Якщо знехтувати цим правилом, інтер'єр стає більше схожий на вінегрет, ніж на приміщення, в якому можливо спокійно перебувати. При цьому особливо яскраві і темні відтінки повинні складати не більше 10% від всієї колірної гами - їх найзручніше використовувати в дрібних декоративних акцентах. В іншому випадку інтер'єр стає візуально "важким" і некомфортним.

Кожен стиль має свою гаму

Подумайте, в якій стилістиці буде оформлено інтер'єр кухні, а бажано - і вся квартира. У виборі колірного рішення цей фактор відіграє чи не вирішальну роль, оскільки в кожному стилі є канонічний колірний ряд і є перелік відтінків, які будуть виглядати недоречно.

  1. Скандинавський стиль прийнято обігравати в білій обробці, а також в світлих відтінках блакитного, м'ятного або сірого. При цьому часто використовуються яскраві, насичені або навіть темні акценти і текстурні плями.
  2. Лофт має на увазі оформлення інтер'єру в теракотових тонах цегли на тлі поєднання чорного з білим, а також відтінками сірого.
  3. Дизайн кухні в класичному стилі виконується в палевих і бежевих відтінках з глибокими акцентами коричневого. Та ж палітра тонів допускається в сірувато-земляному відтінку зеленого.
  4. Такі стилі, як еклектика і кітч, не мають строгих обмежень по палітрі, проте тут важливо звертати увагу на гармонійність поєднань між кольорами. Кращі їх варіанти ви можете побачити в нашій добірці 10 трендових рішень інтер'єрної гами.
  5. Шебі-шик і прованс люблять пастельні відтінки м'ятного, блакитного, персикового, рожевого і зеленого. Також ці кольори нерідко поєднуються з дрібними квітковими текстурами.

До речі про текстури

Інтер'єр кухні необов'язково сковувати однотонної обробкою. Залежно від обраного стилю, ви можете пограти з відповідними текстурами. Особливо ефектно в сучасних стилях може виглядати оздоблення стін ламінатом або дерев'яними рейками. Нерідко також використовується імітація цегли - пофарбована в білий, вона виглядає досить стримано і елегантно в багатьох інтер'єрах.

Використовуючи рельєфні або образотворчі текстури в оформленні інтер'єру кухні, ви можете відштовхуватися від них у виборі кухонних фасадів. Якщо текстура шпалер або настінного розпису рясніє яскравими акцентами, верхні фасади можна забарвити в один із присутніх кольорів, при цьому залишивши нижні секції більш нейтральними.

Колірний круг в допомогу!

Колірна гамма будь-якого приміщення виглядає куди органічніше і візуально приємніше, якщо вона складена по якомусь із принципів колірного кола. Якщо ви вважали цей метод складним, витонченим і "не для всіх", саме час розвіяти цей міф. Базових типів поєднань на колірному колі не так вже й багато:

  • Гармонійні поєднання. Йдеться про нюансні гами в інтер'єрі кухні. Це означає, що задіюється кілька відтінків, розташованих поруч один з одним. Наприклад, колір морської хвилі, блакитний і синій ультрамарин.
  • Контрастні поєднання. Про них ви вже точно чули. Це взаємно доповнюють кольору, розташовані на колі діаметрально навпаки. Найбільш відомий приклад - поєднання червоного і зеленого. Якщо перший колір можна вважати яскравим і емоційним, то спокій і природний контекст другого його як би компенсує. Природно, такі насичені поєднання варто розбавляти великими світлими плямами.
  • Монохроматичні поєднання. В даному випадку інтер'єр оформляється відтінками лише одного сегмента колірного кола - скажімо, від пастельно-блакитного до глибокого індиго або ж від світло-рожевого до темного відтінку бордо. Такий варіант колірної гами позбавляє вас від зайвих мук вибору, але при цьому дає простір для фантазії в дизайні кухні світлими і темними тонами.

Не так просто!

Якщо ви вирішили впровадити насичений колір в інтер'єр кухні не акцентними плямами, а фоном - радимо використовувати більш складні його відтінки, а не чистий варіант. Погодьтеся, куди комфортніше перебувати на кухні, яка оточує вас теплими відтінками охри або мандарина, ніж сидіти в оточенні яскравих жовтих стін. Такий хід дає більше простору для фантазії в оформленні інтер'єру, а до того ж створює психологічно комфортну атмосферу в приміщенні.

Багато з перерахованих вище порад застосовні також і до житлових приміщень. Однак в контексті кухні мова не тільки про сполучення в обробці, але і про тонкощі її поєднання з дизайном кухонного гарнітура. Це завдання трохи ширше і складніше, однак якщо грамотно скористатися нашими порадами, ви подужаєте дизайн кухні не тільки з легкістю, але і зі смаком.