Розумний дім і його технології - тренд сьогодення чи необхідність?

Прогрес - це прагнення до комфорту. З приходом інновацій спрощується не тільки діяльність вчених або робітників - легше стає саме життя, мінімізується побутова рутина. Саме для цього і були розроблені смарт-технології.

Якщо ви читали оповідання Рея Бредбері "Буде ласкавий дощ", то напевно пам'ятаєте розумний будинок, покинутий господарями, який продовжує підтримувати життя за рахунок вбудованих автоматизованих систем: годинник нагадують час, автоматична плита готує сніданок, метеодатчик повідомляє погоду за вікном. Цей твір було надруковано ще в 1950 році і віднесено до фантастичного жанру. Однак якщо подивитися навколо сьогодні, через майже 70 років, можна помітити, як багато деталей з цієї розповіді стали реальними і вже вливаються в бутність сучасних будинків.

Концепція смарт-квартири націлена на те, щоб автоматизувати дрібні побутові процеси, прибравши їх з вашого повсякденного списку справ і заощадивши силу-силенну часу. Винайдені, протестовані і вже активно просуває в побут смарт-технології наполегливо заповнюють ринок в самих різних варіаціях:

  • смарт-розетки;
  • розумні роботи-пилососи;
  • побутова техніка з функцією управління з телефону;
  • кліматичні прилади, обладнані датчиком;
  • кімнатні камери;
  • центри управління для розумного будинку;
  • комплекти гаджетів.

Важливо розуміти, що смарт-технології - це не тільки економія часу, а й неоціненна турбота про власні нерви. Скільки разів ви не знаходили собі місця цілий день, сумніваючись, чи не залишили праску ввімкненою? А як часто ви боялися що із запущеним пранням може щось піти не так і в будинку почне бушувати цунамі? Живучи в розумному будинку, ви не турбуєтеся про такі дрібниці, адже можете просто послати дистанційну команду смарт-розетки, яка знеструмить потрібний прилад, або переконатися в тому, що датчики витоків і температур не сповіщали про тривогу.

Наскільки вигідна смарт-квартира?

Зрозуміло, якщо в першу чергу дивитися на ціни всіх необхідних гаджетів з вищеописаного списку, то в рентабельності затії з розумним будинком нескладно засумніватися: про яку економію мова, якщо потрібно витратити стільки грошей? Однак варто вдуматися трохи глибше, і ви починаєте розуміти переваги подібних смарт-технологій.

Сучасний будинок - це не тільки дизайн і функціонал, - це також рахунки за комунальні послуги. Деякі електроприлади в будинку можуть виявитися надто ненажерливими, однак якщо воно не використовується, ви можете моніторити їх "активність" за допомогою смарт-розеток. У свою чергу, датчики температури залежно від мікроклімату в приміщеннях можуть регулювати режим роботи обігрівачів і кондиціонерів. А ось датчик витоку, який здатний попередити вас про ймовірний потоп у вашій смарт-квартирі - це, звичайно, більш приватний випадок, але уявіть, про яку економію піде мова.



З чого почати?

Велика кількість смарт-гаджетів, якими можна обладнати ваш сучасний будинок, залежить виключно від кінцевих цілей. Якщо вам досить лише пари приладів, якими можна управляти дистанційно, - зайві комплектуючі вам ні до чого. А ось якщо ж організація смарт-структури в будинку планується більш масштабна, самий універсальний і зручний варіант - придбати центр управління, а краще - стартовий комплект гаджетів. Найчастіше до її складу мінімально входять відеокамера, датчик руху, можливо, ще розумна розетка, ну і сам центр управління.

Тепер докладніше про останній. Ваша смарт-квартира стане куди простіше в експлуатації з цим приладом. Саме через нього проходитимуть всі вхідні і вихідні дані від присутніх в будинку смарт-технологій. Саме за допомогою центру управління показники датчиків температури перетворюються в відповідні дії кліматичної техніки.

 

До речі про датчики

Існує кілька типів датчиків для сучасного будинку. Так, датчик руху позбавить вас від необхідності наосліп шукати вимикач в темній кімнаті, а датчик температури буде моніторити мікрокліматичну ситуацію в приміщеннях. Для господарів, у яких є діти або домашні вихованці, будуть корисні датчики відкриття - як тільки хтось буде відкривати небажану шафу або ящик - ви про це дізнаєтеся. Також цей датчик корисний з метою захисту від непроханих гостей, якщо розмістити його на вхідних дверях.

Ще одна цікава смарт-технологія - відеокамера, підв'язана до Гугл Диску. З нею ви точно будете знати ситуацію вдома, поки дитина там одина або домашній вихованець залишився без нагляду.

Підводячи підсумок, можна з упевненістю сказати, що смарт-квартира - це ідеальне рішення для сучасних господарів. Подібні технології економлять три найважливіших в наш час ресурсу - час, гроші і нерви. З такими автоматизованими помічниками жити стане простіше і рутинного побуту в цьому житті стане набагато менше.