Як вибрати плитку на кухонний фартух: 8 нюансів

Ділимося досвідом і корисними порадами про те як вибрати плитку для кухонного фартуха. Здавалося б річ нескладна в масштабах загального ремонту квартири, але важлива. Зіткнувшись з великим числом питань від замовників з цього приводу і складнощами з підбором, вирішили створити цей матеріал.

Відповідаємо на одне з основних питань: що вибрати керамічну плитку або керамограніт? А також розповімо як підібрати колірну гамму і малюнок, на що важливо звернути увагу при підборі матеріалу для кухонного фартуха і безпосереднього укладання плитки. Почнемо.

1. Битва матеріалів

Серед матеріалів для обробки фартуха можна виділити два основні суперники - керамограніт і керамічну плитку. Керамограніт безперечно міцний, проте перемога все ж залишається за керамічною плиткою, вона більш зручна і в процесі різання, і в монтажі. Керамічна плитка практична і довговічна, вона не боїться впливу високих температур, хімії і води. Саме керамічна плитка вважається безперечно ідеальним матеріалом для обробки фартуха. Вибір кольорів, принтів і фактур величезний і різноманітний - це ще одна перевага керамічної плитки.

2. Колірна палітра

Якщо кухня невелика, краще використовувати однотонну плитку в колір кухонного гарнітура, це дозволить візуально збільшити простір. Для інтер'єрів у стилі поп-арт відмінно підійдуть насичені, соковиті кольори, можна виділити фартух за допомогою контрастних відтінків. Щоб плитка ідеально вписалася в загальний інтер'єр, краще якщо вона буде витримана в загальній колірній гаммі кухні.

3. Тренди

Найпопулярніші на сьогоднішній день види плитки - цеглинка і кабанчик. В тренді залишається непорушна класика, універсальна для самих різних інтер'єрів від скандинавського стилю до Провансу. Дерев'яну стільницю кухонного гарнітура можна підкреслити за допомогою великоформатної плитки під дерево.

4. Практичність

Великоформатні моделі плитки дозволять вам заощадити час на прибирання. Дрібна плитка має більшу кількість швів, які так легко забруднити в процесі приготування їжі. Однак плитка великих розмірів (20 * 20 см) підійде тільки для об'ємних кухонь, для невеликих приміщень краще використовувати невелику плитку (від 2,5 * 2,5 до 10 * 10 см), це дозволить візуально збільшити простір.

5. Точність розрахунку

Перш ніж укладати плитку дізнайтеся точні розміри фартуха у постачальника кухні. Найчастіше висота фартуха знаходиться в діапазоні 48-60 см, крім того він повинен заходити під верхні шафи і стільницю на пару сантиметрів. Стик між стільницею і фартухом необхідно обробити силіконовим герметиком, це необхідно для того щоб уникнути попадання води за тумби. Вода може деформувати задню стінку шаф і сприяти появі грибка.

6. Деталі

Перед початком укладання фартуха необхідно перевірить розташування розеток. Хаотичне розташування розеток може додати інтер'єру незавершений вигляд. Вимикачі і розетки розташовані по центру плитки, на перетині кількох плиток або по центру шва виглядають дуже органічно.

7. Відповідність оригіналу

Купуючи плитку в інтернет-магазині важливо переконатися, що в реальності вона буде точно відповідати зображенню, представленому на сайті постачальника. Перш ніж, замовити плитку зайдіть в будь-який салон і переконайтеся особисто як потрібна вам плитка виглядає насправді.

8. Запас

Купувати плитку варто з запасом близько 10%. У процесі ремонту частина плиток може бути пошкоджена. Замовити новий матеріал може бути складно, плитки може не бути в наявності, її можуть і зовсім зняти з виробництва, крім того доведеться відкласти ремонтні роботи на строк її доставки. Плитка одного і того ж виробника різних партій може відрізнятися один від одного по тону.

Всім приємного і спокійного ремонту! Якщо у вас виникнуть питання в підборі плитки для кухонного фартуха напишіть нам, ми вже на цій справі як то кажуть «з'їли собаку», будемо розбиратися разом!