72 ідеї для інтер’єру. Скандинавський стиль.

Скандинавський інтер’єр – це яскравий приклад балансу між функціональністю та естетичністю.

Крейг Рітч, менеджер по комунікації та дизайну інтер’єру компанії ІКЕА, описує цей стиль так:
“Скандинавський стиль характеризується трьома основними компонентами – функціональність, простота і краса. Незважаючи на простоту конструкції, елементи інтер’єру часто поєднуються з витонченою елегантністю і теплою функціональністю, що створює дуже домашню атмосферу”. Суміш стилів зі Швеції, Норвегії, Данії та Фінляндії дала в результаті великий світлий простір, інтенсивність використання натуральних матеріалів, нейтральні кольори і витончені лінії.

У цій статті A-studio розгляне наступні питання:

- Де зародився скандинавський стиль?

- Як можна відтворити скандинавський стиль у себе вдома?

- Ідеї та натхнення

скандинавський стиль

Де зародився скандинавський стиль?

Природнє середовище в скандинавських країнах в значній мірі вплинуло і на еволюцію дизайну загалом. Зими були довгими, денного світла було мало, а будиночки були маленькими та тісними, в результаті чого з’явилась потреба в світлих, просторих та затишних оселях.

У 1947 році популярна виставка дизайну в Мілані “Triennale di Milano” представила меблі та аксесуари будинків зі скандинавських країн, що створило неабияку зацікавленість серед гостей виставки. Після цієї миті популярності, скандинавський стиль почав з’являтись у США і Канаді.

У 1990-ті роки спостерігається величезне зростання популярності скандинавського інтер’єру. Дизайнери почали експериментувати, створювати сміливі та унікальні зразки, що дало свій результат.

minimal scandinavian interior

А зараз? «Скандинавський дизайн й надалі дуже  часто використовується у Великобританії», говорить Христина Шмідт, співзасновник Skandium, «цей стиль полюбляють не тільки архітектори, дизайнери, чи любителі, але все більше і більше прості люди, які обирають напрямок облаштування свого будинку.»

Протягом тривалого часу, дизайн будинків у Великобританії постійно зазнавав змін під впливом архітектури та інтер’єрів інших країн, але останнім часом, саме скандинавський стиль набрав популярності та надійно закріпився у оселях британців.

Як можна відтворити скандинавський стиль у себе вдома?

Варто відзначити, що цей стиль по-різному представляють у деяких країнах. Наприклад, поширеною рисою скандинавського стилю є камін у кутку кімнати, в той час як у будинках Великобританії камін знаходиться ближче до центру приміщення. У багатьох оселях вінтажні й традиційні елементи поєднуються з простотою та витонченими лініями. Існує багато способів включити свій власний стиль та індивідуальність в скандинавський декор. Головне – не перебільшити.

Кольори

Колірна палітра, як правило, дуже легка і проста. Білий часто використовується в якості основного кольору. Кольори натуральних матеріалів, таких як дерево, створюють тепло і затишок в домі. Допустимо використовувати комбінацію кольорів, від м’яких пастельних до чорних акцентів.

scandinavian home

Сірий колір також може використати, аби створити гарний та спокійний інтер’єр. Спробуйте розмістити один диван, крісло або певний елемент більших розмірів, щоб додати сплеск кольору. Візерункові елементи також можуть гарно дивитись – але пам’ятайте, простота є ключовою для скандинавських інтер’єрів, тому уникайте непотрібних речей.

Якщо яскраві та “сміливі” кольори не для вас, використовуйте нейтральні, але з додатковими відтінками – це дозволить запобігти тому, що приміщення буде занадто “холодне”. Використання декількох відтінків одного і того ж кольору допомагає створити інтерес і глибину інтер’єру.

scandinavian bright monochrome living room

Чорний колір регулярно використовується і допомагає виділити особливості стилю. Так, скандинави відомі своїми чистими білими інтер’єрами, але темні відтінки чудово збалансовують світлі і темні аксесуари.

Текстури та матеріали

Поєднання текстур і матеріалів, такі як елементи з дерева, хутра, килими і м’які полотна, приносять природну атмосферу в будинок. Рослини, наприклад, відмінний спосіб створити більш спокійну атмосферу.

scandinavian dining room

Дерев’яна підлога є одним з основних елементів в скандинавських інтер’єрах. Деревина, особливо світлих кольорів, використовується у всіх кімнатах, за винятком у ванної. Якщо вам до вподоби килими у вітальні, спробуйте додати великий килим в м’якій текстурі або натуральному матеріалі.

Деревина також часто використовується на стінах, а іноді навіть на стелі, щоб створити злагодженість і симетрію.

scandinavian kitchen white brick

Освітлення

Скандинавські будинки часто мають великі вікна, щоб зробити кімнати просторими і відкритими. Північні зими довгі і темні, тому кожен сонячний промінь, який потрапляє у приміщення, грає велику роль. Тюлі і штори, як правило, виготовлені з м’якого та легкого матеріалу, такого як бавовна. Часто використовуються мінімалістичні світильники.

scandinavian kitchen

Розумне використання аксесуарів може також допомогти принести яскраву освітленість в кімнат, наприклад, великі дзеркала для відображення природного світла.

Простір

Скандинавський стиль ставить величезний акцент на ефективному використанні простору і максимальному використанню будь-яких важкодоступних місць. Це хороша ідея для власників квартир з невеликою площею. Використовуйте білий колір та уникайте непотрібних аксесуарів.

scandinavian space