Маленька квартира і способи її розширити, не ламаючи стіни

Дизайн - це не завжди про великі метражі. Нерідкі випадки, коли багаж сміливих ідей стискують скромні габарити кімнат і маленька квартира в цілому. Перш ніж думати про демонтаж зайвих стін, можна спробувати збільшити приміщення маленької квартири хоча б візуально.

Візуальні тонкощі обробки

Беручись за дизайн маленької квартири, необхідно пам'ятати три основних прийому обробки, які при грамотному використанні допоможуть зробити приміщення просторіше:

  • Орнамент на стінах

З ним варто бути уважніше: якщо дрібні візерунки як би "віддаляють" стіни і роблять кімнату більше, то яскраві великі принти на шпалерах - навпаки, акцентують на собі увагу і візуально стискають простір.

  • Смуги

Горизонтальні смуги візуально збільшують вшир, вертикальні - у висоту. І візуальний ефект в приміщенні залежить від тих поверхонь, які оформлені цієї текстурою. Наприклад, якщо приміщення вузьке і довге, бічні стіни можна пофарбувати вертикальними смугами - вони "укоротять" поздовжні стіни. З тією ж метою в дизайн невеликих квартир можна вписати підлогу в поперечну смужку.

  • Кольорова гамма

Ні для кого не секрет - щоб створити візуально розширений простір, краще вибирати світлі пастельні тони без особливо контрастних темних деталей. Однак є ще деякі хитрощі, здатні адаптувати властивості приміщень під дизайн маленької квартири.

Розсунути бічні стіни кімнати, можна виділивши кольором тільки одну далеку стіну:

Щоб зменшити ширину і збільшити глибину - пофарбуйте бічні стіни:

Якщо в кімнаті низькі стелі виділіть кольором далеку і бічні стіни:

Візуально збільшити простір можна не тільки за допомогою кольору, але і за допомогою малюнка, світлі шпалери з дрібним візерунком відмінно підійдуть:

При цьому не варто забувати про те, як можуть впливати на простір ті чи інші кольори самі по собі. Візьмемо для прикладу кольорову підлогу - досить сміливе рішення, здатне як освіжити інтер'єр маленької квартири, так і забрати з кімнати весь затишок - результат залежить лише від грамотності поводження з кольором. Скажімо, блакитна підлога психологічно не дає твердої опори ніг, асоціюючись з водою, але при цьому в світлих холодних тонах вона робить кімнату просторіше.

А ось з червоним кольором протилежна історія - він створює видимість надійної опори, в таку кімнату впевнено ступаєш. Але дизайн невеликих квартир і підлога в такій гамі несумісні: за рахунок своєї насиченості червоний колір як би "напирає" на приміщення знизу, візуально його стискаючи.

Декор і матеріали

  • Світле-темне

До слова про темні / яскраві поверхні в інтер'єрі - їх необхідно чергувати з великою кількістю білих або просто світлих поверхонь. Якщо брати до прикладу, знову-таки, кольорову підлогу, то її добре б компенсувати однотонними стінами в світлому тоні. А як колірна підтримка яскравій плямі підлоги можна використовувати яскравий декор. Втім, з ним не можна перебільшувати - чим більше дрібних деталей вміщує маленька квартира, тим більш тісною і захаращеною вона виглядає.

  • Більше світла!

Світлі стіни з попереднього абзацу відмінно впишуться в дизайн маленької квартири ще й тому, що вони добре відбивають денне світло. У такій гамі навіть саме тісне приміщення буде виглядати просторіше. З тією ж метою можна розмістити в кімнаті додаткові джерела штучного освітлення, а на вікна повісити світлий текстиль.

  • Дзеркала

Один з найвірніших способів створити візуально розширений простір в маленькій квартирі. Але дуже важливо при цьому використовувати його грамотно - дзеркала можуть додати простору, а можуть перетворити найпростішу кімнату в лабіринт. До слова, з тією ж метою можна використовувати крім дзеркал глянцеві поверхні як такі (найяскравіший приклад - натяжні стелі).

  • Скло

Цей матеріал відмінно вписується в малогабаритні приміщення, оскільки не створює глухих перегородок і просторових обмежень. Дизайн невеликих квартир, в оформленні яких задіяно скло, часто виглядає свіжо і просторо.

Грамотне заповнення кімнати

  • Стиль

Маленька квартира зобов'язує в першу чергу думати про практичність і компактність. Вибирати інтер'єрний стиль потрібно за тими ж критеріями - простота форм, мінімалізм, універсальність. Шанувальникам бароко і класики в малогабаритній квартирі буде несолодко - зайві вензелі і розкіш будуть виглядати вкрай безглуздо при такому метражі, а тому від них доведеться відмовитися.

  • Розташування меблів

Центральну частину кімнати краще нічим не займати. Меблі варто розмістити під стінами і по кутах. Якщо мова про побутову техніку, віддайте перевагу більш компактним і вузьким варіантам - благо, зараз їх вибір не такий малий.

Дизайн маленької квартири - процес не завжди простий, але цілком здійсненний, і якщо підійти до нього з розумом, організувати затишне і візуально просторіше житло не складе особливих труднощів. Головне - грамотно застосувати візуальні прийоми, які підкреслять основні переваги приміщень, скрасивши їх скромні габарити.