Поєднуємо лоджию і кімнату - покрокова інструкція

Як часто ви замислювалися про облаштування лоджії, суміщеної з житловим простором? Затишний простір як спосіб розширення і зонування кімнати. А як швидко ви починали сумніватися, думаючи про складність перепланування? Давайте розглянемо це питання. На жаль, лоджія, як і балкон, дуже часто стає якоюсь подобою комори і накопичує непотріб з усього будинку. Адже цей простір міг би стати невеликим затишним гніздечком, такою собі лаунж-зоною, або ж невеликим відокремленим кабінетом. Також в залитому світлом просторі можна розмістити кімнатну зелень, тим самим оживив інтер'єр. Однак спершу потрібно розібратися з етапами суміщення лоджії і житлової зони.

1. А це точно лоджія?

Варто розуміти, що лоджія і балкон - не одне і те ж, причому і функції, і потенційні можливості у цих зон різні. Так, балкон є винесений за зовнішню стіну будинку майданчик - огороджений і, можливо, засклений. Перепланування балкона в житлову зону при контрасті сезонів в наших широтах зажадає більше зусиль.

Лоджія, в свою чергу - це огороджена з усіх сторін ніша, розташована, однак, всередині споруди. Якісне утеплення лоджії здатне зробити її комфортною і теплою навіть взимку - тим самим ця зона має всі шанси на суміщення з житловим простором.

 

2. Вивчіть конструкцію

Повністю або частково демонтуючи перегородку між кімнатою і лоджією, враховуйте, які наслідки може за собою спричинити подібна перепланування. Швидше за все, вам доведеться зводити додаткові зміцнюючи конструкції, попередньо узгоджені з усіма необхідними інстанціями.

Якщо виявиться, що цокольний блок не можна прибрати, так як він виконує несучу і зміцнюючу функції, а також на нього кріпиться радіатор, який газова служба відмовляється скидати - не турбуйтеся. Зазвичай цей блок обіграють як барну стійку або навіть стелаж - вони відмінно підкреслять зонування кімнати.

І так, якщо ви плануєте прибрати не тільки перегородки, а й поріг - не факт, що при вирішенні на демонтаж першого вам дадуть зрівняти з підлогою ще й поріг. Справа в тому, що нижня плита в деяких будинках якраз за рахунок нього і утримується. У разі, коли поріг необхідно залишити, радимо зрівняти його як мінімум з підлогою в лоджії, спорудивши там невисокий подіум.

3. Забіг по інстанціях

Як вже було сказано, облаштування лоджії і її поєднання з житловою зоною - це рішення, яке необхідно попередньо обговорити "нагорі", причому обійти доведеться не одну і не дві інстанції, а цілий їх перелік:

  • пожежна служба;
  • газова служба;
  • архітектурне управління;
  • тепломережі;
  • житлова інспекція;
  • горобленерго;
  • компанія-власник будівлі.

Значення рішення будь-якого з перерахованих вище органів не можна применшувати. Так, наприклад, здійснюючи утеплення лоджії, вам необхідно зважати на вимоги пожежної безпеки в приміщенні. А якщо на підвіконному блоці між зонами кріпиться радіатор, то, як вже було сказано, на його переміщення до далекої стіни лоджії або хоча б на суміжну стіну необхідний дозвіл газової служби. В іншому випадку ви ризикуєте облаштувати гарну, затишну, але вкрай аварійну і небезпечну для життя зону.

4. План утеплення

Крім пожежної служби план утеплення потрібно показати ще й у житловій інспекції. Утеплювати доведеться не тільки стіни, але ще і підлогу зі стелею. Найчастіше утеплення лоджії відбувається за стандартною схемою: спочатку поверхні обшиваються шаром піноблоків, потім накладають шар утеплювача і завершують цю справу шаром пароізоляції. Далі відбувається чисто косметична облицювання - поверхні або штукатурять, або просто обшивають гіпсокартоном. Не забувайте, що роботи по утепленню завжди крадуть у габаритів приміщення зайві сантиметри. Тому, якщо ваша лоджія відрізняється особливо скромними масштабами, подумайте ще раз, чи варта гра свічок.

Якою б гарною не була теплоізоляція при облаштуванні лоджії, від неї буде мало толку, якщо в цій зоні не передбачені додаткові джерела тепла. Як вже було сказано, маючи належний дозвіл, ви можете перенести раніше наявний радіатор вже в саму лоджію. Якщо цей варіант неможливий, радимо поставити електричні радіатори або будь-які інші радіатори. З ними ви будете почувати себе комфортно в цій частині квартири навіть у найлютіші холоди.

5. Точно самі?

Перепланування з суміщенням лоджії і кімнати - досить трудомісткий процес, що вимагає професійного підходу до конструктивної і технічної частини робіт. Ми все ж радимо вам поберегти свої нерви і довірити цю роботу професіоналам, попередньо замовивши відповідний проект і затвердивши його всюди, де він повинен бути затверджений.

Так, утеплення та облаштування лоджії як частини житлового приміщення - це процес, що вимагає серйозної підготовки і відповідальності. Однак якщо вам все ж вдалося поєднати цю зону з житловою кімнатою - вам залишається лише радіти новим квадратним метрам - теплим не тільки фізично, а й емоційно.