Низькі стелі і 7 хитрощів грамотного освітлення

Хто не мріє про простору стильну квартиру? Але навіть самий сміливий дизайн інтер'єру часто стискують стелі 2.5-2.7 м. Як бути з освітленням приміщень в таких квартирах - питання непросте, але вирішуване. До нього ми підготували 7 порад.


Великий метраж - це добре?
Відчуття простору в приміщенні - поняття швидше емоційне. Воно залежить не стільки від фактичної площі кімнати, а від її обробки, меблювання і - що важливо - пропорційності параметрів. Якщо інтер'єр не може похвалитися високими стелями, але загальний метраж у нього великий - радимо розділити кімнату на зони. Так, стелажі або перегородки допоможуть візуально розділити "сплюснуте" приміщення на більш дрібні, але пропорційні - повірте, знаходитися там буде куди комфортніше. До того ж, організувати штучне освітлення на невеликій площі набагато простіше.


Колір на тлі світла
Перш ніж організовувати освітлення приміщень, продумайте колірну гамму інтер'єру, і зокрема - стелі. Найбільш універсальне і безпрограшна рішення - білий і його відтінки. Цей колір візуально полегшує стелі, робить дизайн інтер'єру затишніше і привітніше. Однак з білим варто бути акуратними: чим нижче стелі, тим краще на них видно дефекти, і вже особливо на однотонній білію поверхні. Особливо цей нюанс важливий у випадках, коли джерела світла не є прямими - тобто промені потрапляють не вниз, а вгору, висвітлюючи, в першу чергу стелю, і лише потім відбиваючись від нього на кімнату.
Якщо ж ви шанувальник експериментів з кольором, важливо пам'ятати про головне - колір стелі ні в якому разі не повинен бути темнішим оздоблення стін. У випадку з низькими стелями подібне рішення лише посилить ситуацію, візуально "натиснувши" на приміщення ще більше.


Натяжні стелі - за і проти
Яким би не був ваш подальший вибір світильників для кімнати з низькою стелею, глянцева поверхня натяжних стель подвоїть все світло, а візуально - і весь інтер'єрний простір. Установка натяжних стель краде у приміщення близько 10 см у висоту. Перш ніж зважитися на подібний крок в дизайні інтер'єру, подумайте, чи варта гра свічок.
Також на момент установки натяжних стель ви повинні вже точно продумати освітлення приміщень і його схему. Оскільки світильник не повісиш на латекс, кріплення для нього заготовлюються заздалегідь на чорновий поверхні стелі, і отвори в натяжному матеріалі робиться вже в конкретно відповідних місцях.
Незаперечною перевагою натяжних стель в невисоких приміщеннях є глянець. Це відображає властивість помітно розширює простір кімнати вгору.


Точкове світло
Деякі люди лише зараз почали звільнятися від дивного і навіть не зовсім логічного стереотипу "1 кімната - 1 люстра". Сучасний дизайн інтер'єру зав'язаний на функції, і тому штучне освітлення кімнат значить так багато - від нього безпосередньо залежить загальна ергономіка вашого повсякденного життя, комфорт в роботі і проведенні дозвілля. Точкове розміщення - один з кращих варіантів при виборі світильників. Так, ви можете розбити приміщення на зони, освітлені більшою і меншою мірою. До того ж, сучасний ринок пропонує величезну кількість компактних моделей, які не стануть красти висоту у ваших і без того скромних стель.


Люстрам не місце під низькою стелею?
По суті, так воно і є. Низькі громіздкі люстри припустимі лише в просторих приміщеннях з стелями не менше 3 м у висоту. Однак часом освітлення приміщень з низькими стелями все ж може включати в себе люстру як виняток. Так, низький декоративний світильник чи ефектну люстру можна розмістити в подібних умовах у двох випадках:

  • Обідній стіл. Повітряна зона між стільницею і стелею все одно була порожньою б, і тому ми радимо зайняти цей простір ефектним акцентом на кшталт дизайнерського світильника.
  • Спальня. Це та зона квартири, яка навряд чи відрізняється високою активністю. Тому розмістити над ліжком люстру навіть при скромній висоті стель - зовсім не дурна ідея. Головне перевірити, щоб люстра розміщувалася поза зонами денної активності в спальні, а також щоб ви не билися об неї головою, встаючи з ліжка.

Альтернативне освітлення
Все ж таки не стелею єдиною. Коли стелі в квартирі не відрізняються значною висотою, навантажувати їх - не саме вдале рішення. А ось організувати штучне освітлення так, щоб навіть в темний час доби інтер'єр виглядав світлим і просторим - не завадило б. Так, крім стельових світильників і люстр, ви можете також задуматися про те, щоб розмістити в кімнаті ефектний торшер і пару бра. Вони можуть освіжити дизайн інтер'єру, стати найяскравішими його акцентами, а можуть просто органічно влитися в загальну стилістику проекту. Так чи інакше, за рахунок великої кількості світла стелі стануть візуально вище.

Підсвічування карнизів
Чи не саме типове, але все ж цікаве рішення, яке набирає популярність останнім часом. Підсвічування стелі по периметру, воно ж - підсвічування карниза, здатна візуально "віддалити" стелю від наглядача, полегшити навіть щільні штори, а також надати дизайну інтер'єру якусь родзинку. Світлодіодна стрічка в виборі світильників не є лідируючою категорією, але впевнено рухається до цього, і варто віддати їй належне - в різних інтерпретаціях вона здатна ефектно перетворити будь-який інтер'єр.
Способів обіграти низькі стелі за допомогою штучного освітлення в рази більше, ніж тих, що ми перерахували. Однак уже цих базових принципів вам може вистачити для грамотного оформлення нехай компактної, але все ж затишної і світлої квартири.